Telefoon´╝Ü03-3704-9512

Openingstijden Receptie: 9.00 uur tot 18.00 uur (Maandag tot Vrijdag)

Als je een gebouw zoekt of verkoopt, schakel je geheid een makelaar in. Zij helpen met de koop- en verkoop van het pand, brengen je in contact met geïnteresseerden en bieden je andere panden aan. Een vaardigheid van makelaars die minder vaak wordt besproken is de taxatie. In dit blog gaan wij het hebben over de taxatie, en hoe verschillende makelaar bureaus hierin kunnen verschillen.

Wat is een taxatie?

Een taxatie is simpel gezegd een waardebepaling van een woning of pand. Meestal worden taxaties uitgevoerd door makelaars op verzoek van hun klanten. Bij de waardebepaling wordt naar verschillende aspecten gekeken. Hieronder valt de locatie, de grootte van het pand, hoe goed het geïsoleerd is, wat voor voorzieningen aanwezig zijn in het huis en in de buurt etc. Dit wordt vervolgens vergeleken met de huidige marktwaarde, waaruit een prijs wordt bepaald.

Hoe taxateurs verschillen

Net zoals er veel variatie zit tussen makelaars in het algemeen, zit er ook verschil in hoe zij de taxatie doen op het huis of pand waar jij mee bezig bent. De eerste soort taxateur die we gaan bespreken is vooral gericht op woonhuizen. Bij de waardebepaling kijken ze vooral naar de aspecten die voor een fijne woonomgeving zorgen. Goede isolatie, faciliteiten in de buurt, gezellige buren, aanwezigheid van een balkon of tuin en oppervlakte zijn allemaal aspecten waar een taxateur als deze naar kijkt. Een goed voorbeeld van zo’n taxateur is Taxateur Nijverdal.

Natuurlijk zijn dat niet de enige soort taxateurs. Een andere groep legt hun focus meer op panden voor bedrijven. Bedrijven hebben natuurlijk andere wensen en eisen als ze zoeken naar een gebouw, en de bedrijfstaxateur moet hier rekening mee houden. Zo moeten ze vooral letten op de ruimte en de toegankelijkheid van het pand. Ook kan de prijs omhoog gaan als het pand het bedrijf uitnodigt om hun netwerk uit te breiden. Een goed voorbeeld van een dergelijke taxateur is Bedrijfstaxatie Enschede.

Hopelijk heb je vanwege dit blog meer kennis opgedaan over taxateurs. Als jij een taxatie nodig hebt, wacht dan vooral niet om een makelaar ervoor in te schakelen.